[入廚房]- 1哥欠奉,禁焗猪你仲要唔要?

其實,我從來都唔輕易煮焗猪扒飯。

我唔係吊高泥賣,老實講煮野食叻過我既人多的是。只不過,有啲野食對於我泥講,我有一份無謂既執着,而焗猪係其中一樣。

至今食過既,只有三個人,三個分別對我好重要既人。佢地用咩心態食我唔在意,但係我係希望,佢地食完會開心會有動力做野,禁就夠啦。

對於重要既朋友,無條件禁分享同付出就係一件禁簡單禁隨心所欲既事。

008ZEVC8BF8A8F0CFDAB11l

會考既時候我一頹,我就會去大家樂食焗猪。唔知點解,個啲所謂既”鮮茄汁”,”厚切猪扒”同”炒底”,雖然hea,但係佢地三樣加埋一齊既”化學作用”,食完個陣味就會蕩氣迴腸,令我有番衝勁。

 

1509282_10152323323004553_1310524597_n

加油免一哥焗猪扒飯(3人用)
製作需時:1.5小時
難度: 3.5/5

a. 炒飯材料: 3mug米,蛋4隻,牛奶少許,蒜蓉
b. 猪扒4塊,醃料:豉油,糖,白+黑胡椒粉,老抽,蒜蓉
c. 鮮茄汁: 蒜蓉,洋蔥,蘑菇,蕃茄,茄汁,糖,鹽,黑胡椒,菠蘿,芝士

0.用刀背拍猪扒拍到好薄好薄,醃猪扒,放入雪櫃20分鐘
1.先炒雞蛋,落鹽,胡椒同牛奶調味,落油快炒到7分熟
2.落蒜蓉炒飯,加入炒熟既雞蛋炒匀,將飯鋪係焗盤上
3.煎猪扒至全熟,大概7分鐘,鋪係炒飯上面
4.預熱焗爐170度,煮鮮茄汁(順住上面個次序),倒滿成個焗盤,再鋪芝士
5.焗到所有芝士熔曬就搞掂啦

Whitney bitch
About Whitney bitch
半生熟煮飯婆, 善良嘅天蠍座, 一個又要食又怕肥嘅女仔。 興趣:聽住歌煮飯,發住白日夢抄歌詞。